Çocuklar İçin Omega 3’ün Önemi
En iyi Omega 3 markası tercih edilerek özellikle çocukların hem zihinsel hem de bedensel gelişimlerinin desteklenmesi sağlanır. Sadece çocuklar için değil, omega 3’ün yetişkinler için de faydaları saymakla bitmez. Çocuklar için kullanılacak omega 3 özellikle çocukların vücut gelişimini desteklemesinden kaynaklı olarak birçok yönden önemlidir.
Çocuklarda omega 3 başta vücut gelişiminin desteklenmesi olmak üzere birçok farklı öneme sahiptir. Omega 3 ya asitleri, çocukların kilo almasına neden olmadığı gibi yağ birikmesinin de önüne geçmektedir. Hem zihin hem de beden gelişiminde çocuklar için omega 3’ün önemi çok sık uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Temelde bir yağ asidi olan omega 3, vücut tarafından sentezlenmediği için dışardan takviye olarak alınması gerekmektedir.
Omega 3 Nedir, Ne İşe Yarar?
Omega 3 kısaca bir yağ asidi olarak tanımlanır. Kimyasal yapılarında terminal metil grubundan olan 3 atom uzaklıkta bir çift bağın varlığı ile tanımlanan ve çoklu doymuş yağ asidileri olarak belirtilmektedir. İnsan fizyolojisi üzerinde önemli bir rol oynayan omega 3, insan vücudunda 3 tip şeklinde görülmektedir.
İnsan sağlığı açısından elzem bir esansiyel yağ asidi olan omega 3, her hücrenin yapısında bulunan önemli bir unsurdur. Vücut tarafından sentezlenemedği için dışardan takviye edilmesi gerekecektir. 3 tip çeşidi bulunan omega 3, eikosapentaenoik asit (EPA), dokosaheksaenoik asit (DHA) ve alfa – linolenik asit (ALA) olarak tanımlanır.
Omega 3 İhtiyacı Nasıl Karşılanır?
Omega 3 ihtiyacı çocuklarda ve yetişkinlerde mutlaka tavsiye edilen oranlarda karşılanmalıdır. Sağlık ve düzenli bir beslenme programına sahip kişiler hali hazırda omega 3 yönünden zengin gıdalar ile bu ihtiyacını karşılayabilir. Ancak çoğu zaman takviye edici ürünlerin kullanılması gerekecektir.
İnsanlar omega 3 yap asidi ALA’yı sentezleyemezler. Bunun ancak dışardan alınması gerekecektir. Deniz yosunları ve fitoplanktonlar omega 3 ağ asitlerinin asli kaynakları olarak gösterilmiştir. ALA tipi omega 3 içeren bitkisel yap kaynakları arasında bulunmaktadır. Hayvansal omega 3 yağ asitleri ise PA ve DHA olarak tanımlanır. Çoğu zaman deniz ürünlerinde omega 3’e rastlanmaktadır. Bu nedenle deniz ürünlerinin tüketimi önerilmektedir.
Omega 3 Kaç Yaşında Kullanılır?
Omega 3 beyne faydaları çocuklarda büyümeyi, gelişmeyi desteklemesi açısından erken yaşlardan itibaren kullanılması gerekecektir. Uzmanlar genelde 1 yaşından küçük bebeklerin balık yağı takviyesi almalarını tavsiye etmektedir. Genelde 1 yaşını doldurduktan sonra ebeveynler tarafından doktor onayı da alınarak omega 3 takviyesi yapılması mümkündür.
Çocukların omega 3 yönünden zengin beslenme programları ile beslenmeleri son derece önemlidir. Özellikle küçük yaşlardan itibaren büyüme ve gelişmelerinin sağlanmasına yönelik bu tür takviyelerin ihmal edilmemesi gerekecektir. Bebeklerde ve çocuklarda omega 3 kullanmadan önce uzman görüşü almanız tavsiye edilir.
Çocuklar Ne Kadar Omega 3 Almalı?
Çocuklarda omega 3 miktarı yaygın olarak en düşük doz olarak günde 500 mg olarak belirlenmiştir. Omega 3’ün günlük ideal dozu ise en az 100 mg’dır. Omega 3’ün eksik olması durumunda günlük en az 2000 mg ya da daha fazlasına da ihtiyaç duyulabilir. Kapsül şeklinde üretilen omega 3 ürünlerinin çocuklar tarafından kullanılması zor olabilir. Bu nedenle farklı formlarda üretilen omega 3 yağlarının alınması gerekebilir.
Uzman görüşü alınmadan omega 3 takviye edici ürünlerin kullanılması önerilmez. Özellikle küçük yaş gruplarında omega 3 kullanımı için mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerekecektir. Çocuklar için omega 3’ün önemi doğru idrak edilmeli ve asla ihmal edilmemesi gerekmektedir.
Çocuklar İçin Omega 3’ün Faydaları Nelerdir?
Omega 3 faydaları saymakla bitmez. İnsan vücudu için son derece elzem bir yağ asidi olan omega 3, özellikle hücreler ve beynin düzgün bir şekilde çalışmasını desteklemesi açısından önem arz etmektedir. Omega 3’ün faydaları arasında bağışıklığı güçlendirme özelliği de son derece önemlidir.
Omega 3 hakkında yapılan çalışmalara göre omega 3’ün insan vücudu açısından önemi ve sunduğu faydalar kısaca şöyledir:
Çocuklarda gelişimi destekler.
Bağışıklığı güçlendirir.
Kemiklerin zayıflamasını önler.
Depresyon ve anksiyeteye karşı etkilidir.
Kan trigliserit düzeylerini azaltabileceği görülmüştür.
Romatoid artriti veya diğer adıyla romatizmal eklem iltihabını hafifletici etkilere sahip olduğu ifade edilmektedir.
Omega 3 insan sağlığı açısından son derece önemli bir yağ asididir. Ancak eksikliği birçok soruna yol açabileceği gibi fazla veya bilinçsiz alınması halinde de ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle omega 3 almadan önce mutlaka diğer takviye edicilerde olduğu gibi uzman bir doktora danışılması gerekecektir.
Omega 3 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Omega 3 eksikliği belirtileri birçok farlı şekilde ortaya çıkabilir. Söz konusu belirtiler doğrudan omega 3 eksikliğini işaret etse bile farklı bir sorunla da ilgili olabilir. Bu nedenle kapsamlı testler sonucunda kesin tanı konularak buna göre doktor tarafından önerilecek dozda ve şekilde omega 3 takviyesi alınması gerekecektir.
Omega 3 eksikliği durumunda ortaya çıkacak bazı belirtiler kısaca şöyledir:
Ciltte kuruluk ve sertleşme.
Saç diplerinde kepeklenme ve kuruma.
El ve ayak tırnaklarının kolayca kırılması.
Unutkanlık, odaklanmada güçlük ve dikkat dağınıklığı.
Görme becerisinin zayıflaması.
Kolesterol ve trigliserid sorunlarının oluşumu vb.
Omega 3 Eksikliği Nelere Yol Açar?
Omega 3 eksikliği depresyon başta olmak üzere ruhsal ve fiziksel birçok soruna yol açabilir.
Depresyon başta olmak üzere cilt sorunları, kalp rahatsızlıkları, unutkanlık ve buna benzer birçok sağlı sorunu omega 3 eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle günlük tavsiye edilen miktarda omega 3 alınması ve omega 3 eksikliğinin oluşmaması için gerekli önlemlerin alınması gerekecektir.
Omega 3 Nasıl Kullanılır?
Omega 3 kullananlar genelde balık yağı, balık hapı olarak da anılan kapsülleri tüketmektedir. Sabah ya da akşam tok karnına tüketilmesi önerilen omega 3 takviyelerinin doktor tavsiyesine göre alınması oldukça önemlidir.
Çocuklar için omega 3 takviyeleri ise kapsül formunun zor tüketilebilir olması nedeniyle şurup formunda da üretilmektedir. Bu sayede çocukların rahat bir şekilde omega 3 eksikliği yaşamamak için takviye almaları sağlanmaktadır. Omega 3 yönünden zengin ürünlerin tüketilmesi de önemli bir etkendir.
Omega 3 Hangi Gıdalarda Bulunur?
Omega 3 yönünden zengin gıdalar arasında balıklar ve deniz ürünleri ilk sırada yer almaktadır. Özellikle omega 3’ün en çok bulunduğu balıklar arasında somon, uskumru, ton balığı, ringa balığı ve sardalya balığı ilk sırada yer almaktadır. Genelde soğuk sularda yetişen yağlı balıklar omega 3 yönünden zengin balıklar olarak değerlendirilmektedir.
Balık ve deniz ürünlerinin dışında omega 3 yönünden diğer gıdalar arasında kısaca şunlar yer almaktadır:
Ispanak
Ceviz
Kırmızı Mercimek
Chia Tohumu
Barbunya
Soya ve Tofu
Keten Tohumu/Yağı vb.
Sağlıklı ve düzenli bir beslenme programı içinde mutlaka omega 3 yönünden zengin balıklara yer verilmesi veya diğer omega 3 yönünden zengin bitkisel ürünlerin tercih edilmesi gerekecektir. Çocuklar için omega 3’ün önemi büyük olduğu için mutlaka doğru bir beslenme programı ayarlanmalı ve gerekli durumlarda takviye alınmalıdır.
Comments